Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2009 17:54 - Отдавна изчезнала цивилизация
Автор: zann Категория: Технологии   
Прочетен: 4046 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 21.10.2009 19:32


 Част 1. Загадъчната цивилизация

На Земята е имало много цивилизации, които в далечното минало са били в разцвет, но после е започнал упадък и са изчезнали. Тяхната история предизвиква голям интерес сред историците и археолозите, но най-загадъчната от всички, е цивилизацията на маите. Ако другите отишли си цивилизации са оставили след себе си напълно разбираеми следи за своето начало, разцвет и изчезване, то народът на маите в изчезнал внезапно, буквално за един час, не оставяйки никакви следи от войни, епидемии или други разбираеми причини. Те са живели, развивали, търгували и изведнъж вече ги няма. Няма цял народ. Градовете са останали, зданията не са разрушени, а хората са изчезнали. Как е станало това, никой не знае и до ден днешен.

Хосе Аргуелес, един от най-големите изследователи на наследството на маите, пише:

„Впрочем, по драматично от толкова късния разцвет на маите, е тяхното внезапно изчезване. Към 830 год. пр. н. ера, след 500-600 години неуморна дейност, всички основни центрове на тази цивилизация били изоставени на произвола на времето и джунглата. От всичките загадки на маите, тази е най-голямата.

Като хипотетични причини за това, че прекрасните градове на маите били неочаквано изоставени, се изтъкват гражданска революция, суша и епидемия, но не са били намерени никакви доказателства, потвърждаващи която и да е от тези хипотези. Остава вероятността, колкото и да е странно за нашия начин на мислене, маите съвсем съзнателно да са напуснали своите градове, достигнали най-високия връх в развитието на своята цивилизация. Но все пак, защо?”

По останалите материални следи може да се разбере, че народът на маите е бил много образован, имал е задълбочени знания в областта на астрономията и времето. Календарът на маите поразява със своята подробност и точност. Астрономическата продължителност на годината била според тях 365.2420 дни, а по съвременните изчисления слънчевата година е от 365.2422 дни. Разликата е само 2 десетохилядни!

Как са могли маите да извършат такива точни изчисления? Като цифри те използвали само два знака: точка и чертичка. Точката обозначавала 1, а чертичката – 5. Имало още един символ, който играел ролята на нула. И това е всичко! Никаква алгебра, тригонометрия и диференциални изчисления. В своята дейност те не са използвали дори колелото. И въпреки това са имали много точен календар, в който отбелязвали всички астрономически явления.

Но това не е всичко! Те се ползвали не от един календар, а няколко. По единия са вършели селскостопанските дейности и той се състоял от 18 месеца по 20 дни. Получават се всичко 360 дни. Последните 5 дни не влизали в нито един месец и се смятали за нещастна придатка. По друг календар, който бил от 13 месеца по 20 дни (календар цолкин) те провеждали обредите си. Точното предназначение на този календар и обредите, не е известно и до сега. Имало и специален астрономически календар. А учените от нашата цивилизация едва от скоро се научиха да съставят такива точни календари.

И една от най-големите загадки е тази, че календарът на маите завършва на една конкретна дата: 21 декември 2012 година. Какво ще се случи тогава?


Съдбоносната дата

Тази загадка вълнува мнозина. В езотерическата литература се приема като време на възнесение – масов преход на човечеството на друго ниво на съзнание, своего рода – край на света. Това се обяснява с факта, че по това време завършват три космически цикъла: завъртането на слънчевата система около Плеядите (26000 годишен цикъл), движението на Плеядите около центъра на Галактиката (230 милиона години) и движението на Галактиката около Великото Централно Слънце.

Започва новият цикъл на космическо движение на планетите и явно трябва да има съответно друго ниво на съзнание на обитателите на тези космически тела, в това число и на обитателите на Земята. Самите маи са казвали, че тази дата означава Край на Епохата. Ще завърши епохата, която е започнала на 12 август 3114 година (до н.ера) и която маите са наричали Петото Слънце.

Знаели са за съществуването на предишните 4 епохи и тяхната продължителност. Първото Слънце е продължило 4008 години и било разрушено от земетресение и изядено от ягуари. Второто Слънце продължило 4010 години и било унищожено от ветрове и яростни циклони. Третото Слънце продължило 4081 години и било унищожено от огнен дъжд, пролял се от кратерите на вулканите. Четвъртото Слънце продължило 5026 години и било погълнато от вода, заляла всичко наоколо в гигантско наводнение. След това се родило Петото Слънце, което ни свети сега. То е известно като „Слънце на Движението”, защото според представите на индианците, в тази епоха ще има движение на Земята, от което всички ще загинат. Всяка епоха имала своя бог.

В 2012 година, по време на декемврийското слънцестоене, Слънцето ще се окаже в зоната на Млечния път. Това изчисление може да направи всеки астроном. А нашата Земя и Слънцето ще бъдат на една линия с центъра на нашата Галактика.

Ще има ли край на света или край на епохата и обновление на света – никой точно не знае, но пророчеството на маите касае събития, които ние не можем просто да игнорираме – те ще изменят хода на историята.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - още една бомба /радерс/
18.10.2009 19:48
Виж сега, оставям настрана факта, че темата по принцип е интересна и се обръщам към логиката. Първо: Цивилизацията на маите като всяка древна цивилизация е била относително развита, но само в локален мащаб и само донякъде. Фактът, че не са знаели нищо за останалата част на планетата, както и нашите тук не са знаели нищо за съществуването на Американския континент го доказва убедително.
Второ: Обстоятелството, че тази цивилизация и досега е загадка, означава, че като всички древни народи са си служели с примитивни средства и не са оставили достатъчно информация за себе си. Тоест и технологиите им, и писмеността им са били съвсем елементарни, ако изобщо ги е имало. То е като проблема на нашите национал патриоти, които се опитват да докажат, че прабългарите са развивали някаква велика цивилизация в древността, само че няма никаква информация за това и артифакти, поради което изсмукват нещо си от пръсти. Ми каква е тая велика цивилизация без писменост и информация, бе холан?
Защото ако съвременната човешка цивилизация изчезне внезапно от планетата по някакви неведоми причини /космическа катастрофа с избухване на свръхнова звезда, падане на голям метеорит, ядрен конфликт, гигантска епидемия и пр и пр/, даже след десетки хиляди години по планетата ще има достатъчно следи от нея и изобилие от информация за тези, които евентуално биха пристигнали от някъде. Така че не вярвайте много на любителите на фантастиката. Що се отнася до внезапното изчезване, то наистина е странно, но може да има разумни обяснения / ми щом като тези "велики цивилизовани ерудити" не са оставили информация след себи си/: та значи - 1.някаква страшна епидемия. 2. военен конфликт със силен и жесток противник /що за цивилизация да избяга от някакви си варвари/. 3.Природен катаклизъм с последвала миграция и др. Някакви умници /екстрасенси или фантасти/ дори допускаха, че са излетели в космоса /нещо като телепортация/ и сега са на друга планета. Но аз като реалистично мислещ, средностатистически скептик, просто вярвам в логиката.
цитирай
2. анонимен - освен ... /радерс/
18.10.2009 20:11
Освен това забелязах тук някои малки грешки в астрономичен аспект - "движение на слънчевата система около Плеядите". Такова нещо няма. И не е възможно. Истината е, че както слънчевата система, така и Плеядите, така и всички звезди в Галактиката /на брой над сто милиарда/ се движат около галактичния център за тези 230 милиона години на една обиколка, за които споменахте /може и да са толкова/. Всички тези първо, второ, трето и т.н. слънца са детски приказки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zann
Категория: Забавление
Прочетен: 548379
Постинги: 185
Коментари: 187
Гласове: 1164