Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2018 08:08 - никола ге
Автор: bven Категория: Изкуство   
Прочетен: 2012 Коментари: 1 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
 

image
Николай Николаевич Ги. - Екатерина II до ковчега на императрицата Елизавета. (1874). Фрагмент.

Художникът Николай Ге, "Екатерина II до ковчега на императрица Елизавета" - това е най-забележителната работа на руската историческа живопис на 19-ти век, където героинята е Екатерина в участието на историческа картина. Съдбата на тази картина е предопределена от съвременници, които не я разбират и я приемат като творчески провал. Тя изглежда твърде сложна и загадъчна за тях. За съжаление, дори и в наши дни това платно се съхранява в складовете на Третяковската галерия и не е изложено в основната експозиция. Въпреки това общественият интерес към него е огромен.

Николай Ге - изключителен художник на историческа и религиозна живопис

Говорейки за Николай Ге, човек не може да пренебрегне историята на произхода на такова необичайно фамилно име. Дори дядото на Николай, който носел фамилното име Гей, идва в Русия от Франция в края на 18 век. И с оглед на високия си сан, той веднага получава  титлата на наследствен благородник на руската държава.

image
Автопортрет. Николай Николаевич Ги. (1892).

Самият Николай Ге е роден във Воронеж през 1831 г. След три месеца той останал без майка, а до десетата си  година  израснал  в село. През 1841 г. влизе в гимназията в Киев, където учителите веднага отбелязват изключителните способности на ученика . Но съдбата на момчето е предопределена от баща му, който го виждал като студент във Факултета по физика и математика.

image
- Саул при магията на Ендор. (1856). Автор: Николай Ге

След две години Николай напуска университета в Киев и навлиза в Имперската академия на изкуствата в Санкт Петербург. Той е  прилежен ученик на Академията, а седем години по-късно, през 1856 г., е награден със златен медал за картината "Вещицата от Ендор Саул ", което дава право на младия талант да подобри своите умения в чужбина за сметка на Академията. Николай Ге, който е стажант, посещава всички страни от Западна Европа. И живее във Флоренция,  избран е за пълноправен член на императорската академия на изкуствата. И  хубавата картина Последната вечеря е закупена от император Александър II.

image
Последната вечеря. (1863). Автор: Николай Ге.

Но колкото и да са отличията и титлите на художника, много от неговите картини не са успешни, включително платното "Екатерина II до ковчега на императрицата Елизавета". 

И през 1875 г. ще има момент в живота на художника, когато напълно променя своята философия за живота, като решава, че изкуството не може да служи като средство за съществуване. Поради финансови проблеми Николай Ге напусна Петербург и се заселва  в малка ферма в провинция Чернигов. След като пренебрегва живописта, художникът се занимава със земеделие, а в свободното време - с въпроси на морала и религията.



image
Екатерина II до ковчега на императрицата Елизавета. Фрагмент. Автор: Николай Ге.

За да разберем заложената от автора идея в съдържанието на това произведение, трябва да разгледаме историческите събития от тази епоха. 

25 декември 1761 г. -  умира императрица Елизавета. Вечерта на същия ден Петър III, който вече е обявен за император, организира радостен празник за  случая.

image
Портрет на Елизавета Петровна. Автор: Вигилиус Ериксен

Новият император поверява погребението на жена си. И докато Екатерина, облечена в траур, посветила цялото си време на подготовката за предстоящата погребална церемония, Петър обикаля Петербург, празнува Коледа и приема поздравления . Неговото поведение не само изумява, но и възмущава жителите на столицата. 

Екатерина успя да отиграе тази ситуация много хитро в своя полза. Тя много нежно и умно показва всичките си най-добри качества на душата и характера, привличайки вниманието на най-добрите високопоставени благородници, свещеници и военни. Кой не може да забележи разликата между новия император и новата императрица?

image
Портрет на император Петър III. Автор: L. Pfantselt.

Така че, за събитията от тези дни  си спомнят: "Императрицата идваше почти всеки ден и оплакваше скъпоценните останки на леля си и благодетелката. Нейната скръб привлича всички присъстващи. Петър III -  изключително рядко, а после само се шегуваше с дежурните дами, да разсмее  духовниците и да вземе на офицерите катарами, връзки или униформи.

image
Портрет на Екатерина II (1763 г.). Автор: Федор Рокотов.

И на 25 януари 1762 г., точно месец след смъртта , тялото на Елизавета е погребано в Катедралата Петър и Павел. И след половин година Екатерина се възползва от властта, собственост на съпруга и Петър III, който губи не само короната, но и живота.

Мистериозен сюжет на платното от Николай Ге
 
Само един миг от живота  е изобразен на платното, но  казва толкова много. Има мнение, че тази картина е правена от майстора не с творческо вдъхновение, а за някои конкретни събития, подчинени на политически нюанси. Но каквото и да е, то е изпълнено с най-дълбокия смисъл, философски анализ и предава психологическата драма на героите.

image
Екатерина II до ковчега на императрицата Елизавета. (1874) Автор: Николай Ге.

По отношение на морала Екатерина II за Николай Ге е напълно "далеч от идеалния", въпреки  величието. Но майсторът не се опитва да я съди, той си поставя друга задача: "Исках да опиша тук разликата между Екатерина II и Петър III" - каза той. 

Изобразен е  момента, когато  до ковчега на Елизавета Петровна,  са  приближените на император Петър III и Екатерина II, придружени от Е. Дашкова. Само за миг ... и се разделят в различни посоки.

Тази работа е изключително интересна от гледна точка на композицията, където две женски фигури в траур на преден план на картината , се противопоставят на отминаващите фигури на Петър III и неговия антураж, изписани в дъното на платното. Но контрастният ефект се състои не само в многоизмерността на движещите се фигури и многоизмерността на пространството, а и в цветовото решение.

image
Екатерина II до ковчега на императрица Елизавета. Фрагмент. Автор: Николай Ге.

Образът на Катерина, която е в центъра на композицията, осветено от пламъка на свещите, а изразът на лицето й, "студено и дори арогантно - тя изглежда да е със сдържана усмивка. - демонстрира своето абсолютно превъзходство в ситуацията Тя е в траурна  рокля с  червено моаре, близо до въображаемата починала. 

Героят Петър III е изобразен в гръб, набързо  оттеглящ се  със своите любимци  и приближени. Той е облечен в бяла  церемониална (пруски модел) униформа,  не подходящо настроение за траур , както и със син шарф през рамо.

image
Екатериан II до ковчега на императрицата Елизавета. - Фрагмент. Автор: Николай Ге

Продължавайки да интерпретираме тази историческа живопис, ние се приближаваме до нейното решение. 
Централната изолирана фигура на императрицата е представена  обратно на всички присъстващи. Погледът й олицетворява промените, които подготвя за нещастния съпруг,  нищо, че до нея художникът рисува войник, готов да защити новата императрица. 
А излизащата група от фигури от погребалната зала, водена от Петър, се обръща към зрителя с гърбовете - оставена завинаги,  не само от политическия живот на страната. 

Групата на втория план с лица, символизиращи нова ера: тук са Екатерина  Дашкова, Никита Панин, Кирил Разумовски, Никита Трубецкой, които ще следват Катерина.

image
Екатерина II до ковчега на императрица Елизавета. Фрагмент. Автор: Николай Ге

В това произведение на изкуството големият художник показва себе си не само като отличен художник, изненадващо представящ прехода от дневна светлина, до свещите  - през мрака, но като съвестен изследовател за прецизността на историческите детайли. И на това ниво картината на Никола Ге е истински исторически шедьовър. 


Источник: https://kulturologia.ru/blogs/030917/35823/



Гласувай:
10



1. predatorkapredatorka - ти..тук ли спиш, бе бабе изкукало
10.05.2018 10:41
кога ошета..
и ги зачатка тез постове..на откоси..
бряях..луда работа..лудаа...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868626
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава